5 TIPP, hogyan használj lézervágott lemezt otthonodban

Az elmúlt években a modern építészet meghatározó design elemeivé váltak a lézervágott lemezek. De hogyan is érdemes velük feldobnod otthonod kívül-belül és izgalmassá varázsolni a legkülönfélébb tereket. Mindegy, hogy építkezel, felújítasz, vagy csak éppen szeretnél inspirálódni, adunk 5 remek ötletet arra, hogyan tedd környezeted stílusosabbá.

Mit kell tudni a lézervágott lemezekről?

Mielőtt belevágnánk az ötletelésbe, tisztázzunk pár dolgot a lézervágott lemezekről. Ezek az egyedi vagy sorozatgyártott panelek fém táblákból készülnek egy speciális, ipari lézervágó berendezés segítségével.

A tervezési és gyártási folyamatok CAD-CAM technológiára alapulnak. Ez azt jelenti, hogy a design elkészítése számítógépes szoftverrel történik és a gyártási folyamatot is computer vezérli. Ez azért rendkívül előnyös, mert nagyobb mértékben kizárható az emberi hibalehetőség és hajszál pontossággal tudjuk az elemeket perforálni.

A gyártási folyamat ezzel még nem ért végez. Első lépésként jön némi utómunka, melynek során finomítjuk a sík és kivágott felületeket, igény esetén hegesztjük vagy élhajlítjuk azokat. Ezt követően jön az egyik legizgalmasabb rész a készre vitel során, ez pedig a személyre szabás. A megmunkált paneleket valamilyen bevonatképzési technikával festhetjük, szinterezhetjük (=porfesthetjük) vagy akár fóliázhatjuk is. Végül az elkészült elemet annak függvényében, hogy hova szánjuk, szakszerűen rögzítjük és már csak egy dolgunk maradt: élvezni a látványt.

Számos funkciója lehet egy lézervágott lemeznek, az akusztikus alkalmazástól, a térelválasztáson át, egészen a kültéri védelemig.

Most, hogy elég sok alap infóval gazdagodtál a lézervágott lemezekkel kapcsolatban, nézzünk 5 olyan helyet, ahol remekül alkalmazhatod a lézervágott lemezeket.

Apró részletek

A lézervágott lemezek tökéletesek arra, hogy apró részleteit kiemeljünk vagy éppen pont hogy elfedjünk. Az apró részletek kidolgozásával egyedivé tehetjük otthonunkat főleg, ha visszatérő elemekre építjük koncepciónkat. Egy fürdőszoba esetében például lezárhatjuk kedvenc mintánkkal a fürdőkád szerelő nyílását, díszíthetjük az padlón az összefolyó dugóját, elkészíthetjük a kiegészítőket, kisebb bútorokat, esetleg a tükör keretét perforált panelekből. Számos dekorációs elem is könnyen elkészíthető lézervágott és élhajlított lemezekből, így például egy könyvtámasz, egy alátét, vagy egy ízléses tálca.

Falburkolat

Ha nagyban gondolkozunk és szeretnénk egy kicsit dominánsabb lézervágott lemezzel feldobni és uralni a teret, akkor jöhetnek a kültéri-beltéri falburkolatok és mennyezeti elemek. A kültéri falburkolatokkal igazi optikai és vizuális tuningot adhatunk épületeinknek. A pazar árnyjáték, a tükröződések és a textúrák játéka is izgalmasan kelti életre nemcsak a falakat, de a táj teljes látványát. Arról már nem is beszélve, hogy nemcsak esztétikailag jelent jó megoldást egy lézervágott lemez, hanem környezetvédelmi és energiatakarékossági szempontból is. A beltéri dekorálás is kiterjedhet egész falfelületekre vagy akár kisebb részekre is. Az egyes lemezek mögé telepíthetünk erősebb vagy halkabb fényforrást a játékosság jegyében, de variálhatjuk úgy a fal színét is, hogy az vigyen egy kis csavart az enteriőrbe.

Térelválasztás

Az egyik legkedveltebb felhasználási formához értünk. Legyen szó egy kisebb mobilfalról vagy egy beépített térelválasztóról, a lézervágott lemez tökéletes választás, ha szeretnénk intim környezetet teremteni. Nagyszerűen alkalmazható a technika éttermi boxok, ügyfélfogadó pultok vagy irodai munkaállomások szeparálására. De lépcső- és erkély korlátok, terelők, kerti térelválasztók kialakítása során is érdemes megfontolnunk a lézervágott panelek telepítését.

Bútorgyártás

Nem számít, hogy teljes bútor szettet, egy ízléses, központi bútort vagy csak egy bútor elemét alakítjuk ki lézervágott lemezből, mert mindhárom esetben remek választás. Az egyik erős érv az anyag mellett szól. Az általunk használt fémek például időtállók, az adott anyagtól függően jól terhelhetők, illetve könnyen tisztíthatók. Az innovatív felületkezelési megoldásoknak köszönhetően nem kell attól tartanunk, hogy az idő vasfoga olyan hamar beleharapna fémbútorunkba. A lézervágott lemezekből készült bútorok ellenállhatatlanok és ellenállók.

Árnyékolás

Perforált lemezekkel esztétikusan és hangulatosan árnyékolhatjuk ablakainkat, teraszunkat, a kocsibeállót vagy akár kialakíthatjuk lugasunkat. A kúszónövényekkel befuttatott árnyékolók még izgalmasabbak, mint az önmagukban álló elemek, mert velük egyszerre alakítja a teret stílusunk és a természet. Az árnyjátékot pedig nemcsak nappal élvezhetjük, hanem éjszaka is megfelelő világítás mellett.

Egy dekorlemez a méretétől, színétől, formájától, funkciójától függően, lehet környezeted kedves kis dísze vagy pikáns fűszere. A lehetőségeknek csak képzeleted, kreativitásod és ízlésvilágod szabhat határt.

Ha kedvet kaptál egy kis Lemez Design-nal dekoráláshoz, akkor kérd személyre szabott ajánlatunkat most emailben.